czwartek, 28 lipca 2016

Jaglano - kokosowy deser

Przy tym deserze napracował się bardzo starszy Syn. Miał wielką frajdę z blendowania pachnącej mlekiem i kokosem kaszy, a potem w nakładaniu i dekorowaniu.
Polecam go na podwieczorek, bo jest bardzo sycące. Mała szklaneczka wystarczyła dzieciakom na dwa razy.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3 szklanki mleka
  • 2 szklanki wody
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 5 łyżek cukru
  • opcjonalnie płatki czekoladowe lub owoce do przekładania deseru

Wykonanie:
Kasze należy przepłukać gorącą wodą, by pozbyć się goryczy. Zalewamy ją 2 szklankami mleka i 2 szklankami wody. Gotujemy, aż się rozgotuje - około 20 minut. Po 15 minutach dodajemy cukier i ostatnią szklankę mleka.
Gdy kasza przestygnie, dokładnie ją blendujemy.
I teraz najlepsza zabawa - uruchomcie wyobraźnię - u nas łyżka kaszy i płatki czekoladowe i... powtórka. Ale mąż już zamówił wersję przełożoną dodatkowo malinami.



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz