czwartek, 14 lipca 2016

Fish curry

KOCHAM CURRY
Tylko tyle mam dziś do powiedzenia. Moją miłość odwzajemnia cała rodzina. Myślę, że trafiły nam, się w pakiecie z innymi narządami, żołądki nie z tej części świata co trzeba :)

Składniki:

  • ryba (w zależności na ile osób gotujecie)
  • 0,5 l przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka wody
  • olej
  • 2 duże cebule
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 0,5 łyżeczki chili w proszku
  • 0,5 łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru (posiekać albo zetrzeć na tarce)


Wykonanie:
Olej rozgrzewamy w garnku. Wrzucamy cebelę, by się zeszkliła. Dodajemy imbir. Wlewamy przecier i dorzucamy przyprawy i czosnek. Gotujemy przez 5 minut i wkładamy delikatnie rybę. Dokewamy wodę i dusimy na średnim ogniu przez 20 minut.

Ilość chili zależy od Was. Jak bardzo pikantne lubicie. U mnie standart to po łyżeczce płatków i proszku a czasem jeszcze i jedna świeża papryczka.
Najbardziej lubimy curry z ryżem basmati. .


Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz