poniedziałek, 18 lipca 2016

Falafele

Świetny dodatek o sosu miętowego :)
Super przekąska lub nawet danie główne.
Pełne smaku, a zapach roznosi się po całym domu.
Trochę pracy trzeba w nie włożyć ale opłaca się.


Składniki:

  • 300 g suchej, namoczonej na noc ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry (tłuczemy je w moździerzu)
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonego chili
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 goździk (tłuczemy w moździerzu)
  • olej do smażenia


Wykonanie:
Ciecierzycę odcedzić i razem z czosnkiem i cebulą zmielić w maszynce do mięsa.
Dodać resztę składników, wymieszać i odstawić na pół godziny.

W patelni rozgrzać olej (około 2 cm od dna patelni).
Masę formować w małe kulki i rozpłaszczać je (formujemy je, aż przestaną się rozpadać).

Wrzucamy je od razu na olej i smażymy z każdej strony, aż będą rumiane.
Z patelni wyjmujemy je na ręczniki papierowe, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz