Super przekąska lub nawet danie główne.
Pełne smaku, a zapach roznosi się po całym domu.
Trochę pracy trzeba w nie włożyć ale opłaca się.
Składniki:
- 300 g suchej, namoczonej na noc ciecierzycy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka ziaren kolendry (tłuczemy je w moździerzu)
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- 0,5 łyżeczki mielonego chili
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 1 goździk (tłuczemy w moździerzu)
- olej do smażenia
Wykonanie:
Ciecierzycę odcedzić i razem z czosnkiem i cebulą zmielić w maszynce do mięsa.
Dodać resztę składników, wymieszać i odstawić na pół godziny.
W patelni rozgrzać olej (około 2 cm od dna patelni).
Masę formować w małe kulki i rozpłaszczać je (formujemy je, aż przestaną się rozpadać).
Wrzucamy je od razu na olej i smażymy z każdej strony, aż będą rumiane.
Z patelni wyjmujemy je na ręczniki papierowe, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz