Starszy syn uwielbia kwaśne rzeczy, więc ten pudding jest spełnieniem jego oczekiwań. Nawet połączenie tego ciasta, z wczorajszym bardzo słodkim budyniem, go tak nie cieszy jak samo ciasto.
Składniki :
- 400 g pokrojonego w kawałeczki rabarbaru
- 1/2 szklanki cukru + cukier do posypania rabarbaru (jej ilość zależy od Was - jak bardzo kwaśne ciasto lubicie)
- 175 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 2 jajka
- 100 ml mleka
Wykonanie:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Formę do ciasta wykładamy rabarbarem i posypujemy cukrem.
Masło ucieramy z cukrem, aż uzyskamy jasną, puszystą masę.
Dodajemy jaja i ucieramy dalej.
Następnie dodajemy po trochu mąki z proszkiem oraz mleka.
Po wymieszaniu, ciasto umieszczamy na rabarbarze.
Pieczemy w 175 stopniach przez około 40 minut - do suchego patyczaka.
Ja najbardziej lubię ten pudding w wersji brytyjskiej - zalany ciepłym budyniem :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz