piątek, 8 lipca 2016

Pudding rabarbarowy

Gdzieś tam na końcu ogrodu, kryje się jeszcze jakiś w miarę fajny liść rabarbaru, więc nie ma co go oszczędzać. Za rok znów wyrośnie ładny i zdrowy. A teraz się cieszmy tym co wyrosło i wykorzystajmy to co dała natura.
Starszy syn uwielbia kwaśne rzeczy, więc ten pudding jest spełnieniem jego oczekiwań. Nawet połączenie tego ciasta, z wczorajszym bardzo słodkim budyniem, go tak nie cieszy jak samo ciasto.


Składniki :

  • 400 g pokrojonego w kawałeczki rabarbaru
  • 1/2 szklanki cukru + cukier do posypania rabarbaru (jej ilość zależy od Was - jak bardzo kwaśne ciasto lubicie)
  • 175 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka

Wykonanie:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Formę do ciasta wykładamy rabarbarem i posypujemy cukrem.
Masło ucieramy z cukrem, aż uzyskamy jasną, puszystą masę.
Dodajemy jaja i ucieramy dalej.
Następnie dodajemy po trochu mąki z proszkiem oraz mleka.
Po wymieszaniu, ciasto umieszczamy na rabarbarze.
Pieczemy w 175 stopniach przez około 40 minut - do suchego patyczaka.

Ja najbardziej lubię ten pudding w wersji brytyjskiej - zalany ciepłym budyniem :)


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz