Na przyszłość marzy mi się, pójść w niedziele rano i zabrać kurze jeszcze ciepłe jajo.
Dziś eksplozja smaków... jajo, papryczka chili (samodzielnie wyhodowana), domowy przecier z pomidorów (można go zastąpić sklepowym sokiem pomidorowym) i twardy, aromatyczny ser.
Składniki (moje kokilki do zapiekania są małe i pomieściły jedno jajko - ale proporcje składników zależą od Was):
- jajka
- papryczka chili
- ser (np parmezan)
- sól i pieprz
- przecier pomidorowy
- pomidor
Wykonanie:
Jajko wlewamy do kokilek. Obsypujemy solą, pieprzem i serem. Dokładamy pokrojoną (bez pestek) papryczkę. Zalewamy przecierem. Na wierzch kładziemy plaster pomidora.
Zapiekamy w 200 stopniach, aż jajo się zetnie (może być na twardo lub na miękko).
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz