niedziela, 10 lipca 2016

Niedzielne śniadanie - zapiekane jajka

Odkąd pamiętam, u mnie w rodzinie zawsze w niedziele były jajka. Teraz staram się je podawać w różnych formach.
Na przyszłość marzy mi się, pójść w niedziele rano i zabrać kurze jeszcze ciepłe jajo.
Dziś eksplozja smaków... jajo, papryczka chili (samodzielnie wyhodowana), domowy przecier z pomidorów (można go zastąpić sklepowym sokiem pomidorowym) i twardy, aromatyczny ser.

Składniki (moje kokilki do zapiekania są małe i pomieściły jedno jajko - ale proporcje składników zależą od Was):

  • jajka
  • papryczka chili
  • ser (np parmezan)
  • sól i pieprz
  • przecier pomidorowy
  • pomidor

Wykonanie:
Jajko wlewamy do kokilek. Obsypujemy solą, pieprzem i serem. Dokładamy pokrojoną (bez pestek) papryczkę. Zalewamy przecierem. Na wierzch kładziemy plaster pomidora.
Zapiekamy w 200 stopniach, aż jajo się zetnie (może być na twardo lub na miękko).





Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz