czwartek, 7 lipca 2016

Domowy budyń

Zawsze myślałam, że budyń z torebki jest szybszy. No i dziś się przekonałam, że wszystko jedno. Tylko, że ten domowy ma tak niepowtarzalny smak, że szkoda czasu na torebkowy.

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 3,5 łyżki cukru
  • 1/4 laski wanilii
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka


Wykonanie:
Wyskrobać ziarenka z wanilii i razem z masłem i cukrem ugotować 1,5 szklanki mleka.
Pozostałe mleko zmiksować z żółtkami i mąką.
Dodać do gotującego mleka i od razu zmniejszyć moc palnika.
Mieszać cały czas. Gdy zgęstnieje zestawić z ognia.

Na zdjęciu widnieje pudding z rabarbaru, na który przepis już jutro. Idealne połączenie.



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz