piątek, 1 lipca 2016

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków

Chciałam powrócić do tradycji uzupełniania wiadomości, ciekawymi nowinkami, bądź przekazywanie historii danej potrawy. Ale nic ciekawego nie znalazłam. Prawda jest jednak taka, że ile domów tyle sposobów przygotowywania placków i sposobów ich jedzenia.
Poznajcie nasze metody.

Składniki:

  • ziemniaki młode
  • mąka 
  • cebula
  • sól 
  • pieprz
  • masło klarowane do smażenia


Wykonanie:
Młode ziemniaki dokładnie myjemy ostrą gąbeczką i ścierami je razem z cebulą na tarce z dużym oczkiem (tak właśnie robi się to u nas - nie ma potrzeby ścierania ich an tak zwaną papkę).
Dodajemy mąkę - ile zabierze - masa nie może być "lejąca". Doprawiamy do smaku.
Smażymy je na rozgrzanym maśle, aż będą rumiane.

Jemy je z cukrem, świeżą cebulą, śmietana, żurawiną ze słoika....




Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz