środa, 27 lipca 2016

Tarta cytrynowa vol 2

Orzeźwiająca...
Lekka...
Super kwaśna...

Smakuje jak lemoniada.


Składniki na spód:

  • 1 żółtko
  • 120 g masła zimnego
  • 70 g cukru pudru
  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Składniki na masę cytrynową:
  • skórka starta z jednej sparzonej cytryny
  • sok z 3 cytryn (około 150 ml)
  • 3 jajka
  • 100 g cukru 
  • 400 g śmietany
  • 100 ml śmietany 30%

Wykonanie:
Ciasto na spód zagniatamy ze wszystkich składników i umieszczamy na minimum godzinę w lodówce.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i umieszczamy w formie do tarty, o średnicy 32 cm.
Ponakuwane widelcem ciasto, przykryte papierem do pieczenia i obciążone grochem, pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15 minut (aż będzie rumiane).
Ciasto musi przestygnąć, a w tym czasie miksujemy wszystkie składniki kremu.
Masę nakładamy na spód i pieczemy około godzinę w 150 stopniach.
Gdy całość przestygnie, wkładamy tartę do lodówki, najlepiej na noc.
Dekorujemy przed podaniem.



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz