Lekka...
Super kwaśna...
Smakuje jak lemoniada.
Składniki na spód:
- 1 żółtko
- 120 g masła zimnego
- 70 g cukru pudru
- 200 g mąki pszennej
- szczypta soli
Składniki na masę cytrynową:
- skórka starta z jednej sparzonej cytryny
- sok z 3 cytryn (około 150 ml)
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 400 g śmietany
- 100 ml śmietany 30%
Wykonanie:
Ciasto na spód zagniatamy ze wszystkich składników i umieszczamy na minimum godzinę w lodówce.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i umieszczamy w formie do tarty, o średnicy 32 cm.
Ponakuwane widelcem ciasto, przykryte papierem do pieczenia i obciążone grochem, pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15 minut (aż będzie rumiane).
Ciasto musi przestygnąć, a w tym czasie miksujemy wszystkie składniki kremu.
Masę nakładamy na spód i pieczemy około godzinę w 150 stopniach.
Gdy całość przestygnie, wkładamy tartę do lodówki, najlepiej na noc.
Dekorujemy przed podaniem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz