Składniki na bezę:
- 4 białka
- 220 g cukru
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Składniki na bitą śmietanę:
- 25 ml śmietany kremówki 36 procent
- 2 łyżki cukru
Owoce sezonowe według upodobań, do dekoracji.
Wykonanie:
Białka z solą upijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Piana ma być sztywna i błyszcząca. Dodać ocet i mąki i ubić jeszcze chwilę.
Naszą masę, wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Jeżeli nie macie wprawy w nakładaniu jej na kształt okręgu - możecie najpierw odrysować talerz o średnicy 10 cm i dopiero nałożyć na niego pianę.
Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, ale po 3 minutach temperaturę zmniejszamy do 140 stopni i pieczemy nawet do godziny (mniej więcej 50 minut).
Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale bezę zostawiamy w nim na jeszcze parę godzin.
Bezę dekorujemy ubitą na sztywno śmietaną kremówką z cukrem i inie żałujemy pysznych, świeżych owoców.
U mnie maliny prosto z krzaczka i borówki z krzaczka gości, którzy w ten weekend u nas gościli.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz