poniedziałek, 11 lipca 2016

Batony waniliowe z kaszy jaglanej

Uwielbiam zapach gotowanego mleka z cukrem. Jest w nim coś co pachnie dzieciństwem.
U nas w domu kasza króluje. Każdy jej rodzaj jest mile widziany, więc czemu nie zaserwować jej również pod postacią deseru.

Składniki:

  • 1 szklanka surowej kaszy jaglanej
  • 3,5 szklanki mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4,5 łyżek cukru
  • owoce do ozdoby

Wykonanie:
Kasze przepłukujemy gorącą wodą i wręcz rozgotowujemy w 3 szklankach mleka (około 20 minut).
Dodajemy cukier, cukier waniliowy i resztę mleka. Blendujemy całość i wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie długa keksówka). Wstawiamy do lodówki, żeby całość mocno się ścięła. Najlepiej na noc.
Kroimy...
Ozdabiamy...
Jemy :)


Smacznego :)

1 komentarz: