czwartek, 28 lipca 2016

Jaglano - kokosowy deser

Przy tym deserze napracował się bardzo starszy Syn. Miał wielką frajdę z blendowania pachnącej mlekiem i kokosem kaszy, a potem w nakładaniu i dekorowaniu.
Polecam go na podwieczorek, bo jest bardzo sycące. Mała szklaneczka wystarczyła dzieciakom na dwa razy.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3 szklanki mleka
  • 2 szklanki wody
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 5 łyżek cukru
  • opcjonalnie płatki czekoladowe lub owoce do przekładania deseru

Wykonanie:
Kasze należy przepłukać gorącą wodą, by pozbyć się goryczy. Zalewamy ją 2 szklankami mleka i 2 szklankami wody. Gotujemy, aż się rozgotuje - około 20 minut. Po 15 minutach dodajemy cukier i ostatnią szklankę mleka.
Gdy kasza przestygnie, dokładnie ją blendujemy.
I teraz najlepsza zabawa - uruchomcie wyobraźnię - u nas łyżka kaszy i płatki czekoladowe i... powtórka. Ale mąż już zamówił wersję przełożoną dodatkowo malinami.



Smacznego :)

środa, 27 lipca 2016

Tarta cytrynowa vol 2

Orzeźwiająca...
Lekka...
Super kwaśna...

Smakuje jak lemoniada.


Składniki na spód:

  • 1 żółtko
  • 120 g masła zimnego
  • 70 g cukru pudru
  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Składniki na masę cytrynową:
  • skórka starta z jednej sparzonej cytryny
  • sok z 3 cytryn (około 150 ml)
  • 3 jajka
  • 100 g cukru 
  • 400 g śmietany
  • 100 ml śmietany 30%

Wykonanie:
Ciasto na spód zagniatamy ze wszystkich składników i umieszczamy na minimum godzinę w lodówce.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i umieszczamy w formie do tarty, o średnicy 32 cm.
Ponakuwane widelcem ciasto, przykryte papierem do pieczenia i obciążone grochem, pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15 minut (aż będzie rumiane).
Ciasto musi przestygnąć, a w tym czasie miksujemy wszystkie składniki kremu.
Masę nakładamy na spód i pieczemy około godzinę w 150 stopniach.
Gdy całość przestygnie, wkładamy tartę do lodówki, najlepiej na noc.
Dekorujemy przed podaniem.



Smacznego :)

piątek, 22 lipca 2016

Ciasto jogurtowe

Ten przepis powinna wpisywać Aga, bo to jej Mama najczęściej piecze to ciasto, a jego receptura płynie dalej (między innymi do Agi i do mnie). Teraz płynie do Was, bo jest to mega proste i jeszcze bardziej pyszne.


Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy albo esencja waniliowa
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia


Wykonanie:
Jajka ubijamy a następnie stopniowo dodajemy cukier, olej, jogurt i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Układamy owoce - tym razem u mnie borówka amerykańska z polskiego krzaczka :)
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 30 minut (do suchego patyczka).


Smacznego :)

środa, 20 lipca 2016

Banany Ramsay'a

Jest taki program, gdzie Gordon gotuje dla gości z jakimś znajomym, a przez skypa gotują razem z nim inni ludzie. Wszystkie przepisy są bardzo efektowne, szybki i bardzo smaczne. Tyle, ze Gordon ma dużą wprawę, zna kuchnię w studio na wylot, a inni... nie :)
Zawsze uśmieję się po pachy, a i w swojej kuchni wykorzystuję przepisy z danego odcinka.

Składniki (na 3 porcje):

  • 3 banany
  • 3 czubate łyżki cukru
  • łyżka masła
  • 0,5 małej papryczki chilli
  • 100 ml rumu

Wykonanie:
Banany obieramy ze skóry i kroimy w plasterki.
Na patelni karmelizujemy cukier.
Wrzucamy masło, a po rozpuszczeniu, dodajemy banany.
Gdy banany zmieszają się z karmelem, dodajemy papryczkę (pamiętajcie, ze jej ilość zależy od Waszych upodobań ostrości).
Wlewamy rum i podpalamy :) Pamiętajcie że ogień sam zgaśnie, gdy wypali się alkohol.
Przekładamy do miseczek, kieliszków bądź szklaneczek.



Smacznego:)

wtorek, 19 lipca 2016

Berry Pavlova

Pamiętacie przepis na kogel - mogel? No to tak powstała dzisiejsza pavlova. Do zapiekanego deseru potrzebowałam samych żółtek, a do bezy samych białek. Także jest to sytuacja idealna, bo mamy dwa desery w jednym. A fakt, ze bezę możemy przechowywać w zamkniętej puszce przez około 2 tygodnie, daje nam pole do popisu w razie najazdu bliskich nam ludzi :)

Składniki na bezę:

  • 4 białka
  • 220 g cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Składniki  na bitą śmietanę:
  • 25 ml śmietany kremówki 36 procent
  • 2 łyżki cukru
Owoce sezonowe według upodobań, do dekoracji.

Wykonanie:
Białka z solą upijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Piana ma być sztywna i błyszcząca. Dodać ocet i mąki i ubić jeszcze chwilę.
Naszą masę, wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Jeżeli nie macie wprawy w nakładaniu jej na kształt okręgu - możecie najpierw odrysować talerz o średnicy 10 cm i dopiero nałożyć na niego pianę.
Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, ale po 3 minutach temperaturę zmniejszamy do 140 stopni i pieczemy nawet do godziny (mniej więcej 50 minut).
Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale bezę zostawiamy w nim na jeszcze parę godzin.
Bezę dekorujemy ubitą na sztywno śmietaną kremówką z cukrem i inie żałujemy pysznych, świeżych owoców.
U mnie maliny prosto z krzaczka i borówki z krzaczka gości, którzy w ten weekend u nas gościli.




Smacznego :)

poniedziałek, 18 lipca 2016

Falafele

Świetny dodatek o sosu miętowego :)
Super przekąska lub nawet danie główne.
Pełne smaku, a zapach roznosi się po całym domu.
Trochę pracy trzeba w nie włożyć ale opłaca się.


Składniki:

  • 300 g suchej, namoczonej na noc ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry (tłuczemy je w moździerzu)
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonego chili
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 goździk (tłuczemy w moździerzu)
  • olej do smażenia


Wykonanie:
Ciecierzycę odcedzić i razem z czosnkiem i cebulą zmielić w maszynce do mięsa.
Dodać resztę składników, wymieszać i odstawić na pół godziny.

W patelni rozgrzać olej (około 2 cm od dna patelni).
Masę formować w małe kulki i rozpłaszczać je (formujemy je, aż przestaną się rozpadać).

Wrzucamy je od razu na olej i smażymy z każdej strony, aż będą rumiane.
Z patelni wyjmujemy je na ręczniki papierowe, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.



Smacznego :)

niedziela, 17 lipca 2016

Sos miętowy

Już jutro przepis na cudowne falafele, ale zaczynam od sosu do nich. Choć powiem szczerze, ze nadaje się absolutnie do każdego mięsa i innych potraw. Jest bardzo prosty, ale efektywny.

Składniki:

  • duży jogurt naturalny
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 gałązki dużych liści mięty
  • sól i pieprz


Wykonanie:
Czosnek przeciskamy przez praskę, a mięte siekamy.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy do smaku.


Smacznego :)

piątek, 15 lipca 2016

Ogórkowa raita

Raita to rodzaj indyjskiego dipu, na bazie jogurtu.
Zamierzam przygotować również inne rodzaje, także się szykujcie :)

Składniki:

  • 2 średnie ogórki
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • płatki chilli

Wykonanie:
Ogórka kroimy w drobną kostkę. Dodajemy wszystkie przyprawy w zależności od upodobań. Mieszamy wszystko z jogurtem i gotowe.


Smacznego :)

czwartek, 14 lipca 2016

Fish curry

KOCHAM CURRY
Tylko tyle mam dziś do powiedzenia. Moją miłość odwzajemnia cała rodzina. Myślę, że trafiły nam, się w pakiecie z innymi narządami, żołądki nie z tej części świata co trzeba :)

Składniki:

  • ryba (w zależności na ile osób gotujecie)
  • 0,5 l przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka wody
  • olej
  • 2 duże cebule
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 0,5 łyżeczki chili w proszku
  • 0,5 łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru (posiekać albo zetrzeć na tarce)


Wykonanie:
Olej rozgrzewamy w garnku. Wrzucamy cebelę, by się zeszkliła. Dodajemy imbir. Wlewamy przecier i dorzucamy przyprawy i czosnek. Gotujemy przez 5 minut i wkładamy delikatnie rybę. Dokewamy wodę i dusimy na średnim ogniu przez 20 minut.

Ilość chili zależy od Was. Jak bardzo pikantne lubicie. U mnie standart to po łyżeczce płatków i proszku a czasem jeszcze i jedna świeża papryczka.
Najbardziej lubimy curry z ryżem basmati. .


Smacznego:)

środa, 13 lipca 2016

Zapiekany kogel mogel

Zakazany teraz deser. A w latach 80-90tych, kiedy na półkach była tylko plastykowa czekolada, każdy rodzic chętnie go ucierał :) I jakoś żyjemy :)

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru
  • owoce (wg upodobań - u mnie banan)

Wykonanie:
Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę. Wlewamy odrobinę na dno kokilek. Umieszczamy owoce i zalewamy masą jajeczną.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 10-15 minut - aż masa się zarumieni.




Smacznego :)

poniedziałek, 11 lipca 2016

Batony waniliowe z kaszy jaglanej

Uwielbiam zapach gotowanego mleka z cukrem. Jest w nim coś co pachnie dzieciństwem.
U nas w domu kasza króluje. Każdy jej rodzaj jest mile widziany, więc czemu nie zaserwować jej również pod postacią deseru.

Składniki:

  • 1 szklanka surowej kaszy jaglanej
  • 3,5 szklanki mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4,5 łyżek cukru
  • owoce do ozdoby

Wykonanie:
Kasze przepłukujemy gorącą wodą i wręcz rozgotowujemy w 3 szklankach mleka (około 20 minut).
Dodajemy cukier, cukier waniliowy i resztę mleka. Blendujemy całość i wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie długa keksówka). Wstawiamy do lodówki, żeby całość mocno się ścięła. Najlepiej na noc.
Kroimy...
Ozdabiamy...
Jemy :)


Smacznego :)

niedziela, 10 lipca 2016

Niedzielne śniadanie - zapiekane jajka

Odkąd pamiętam, u mnie w rodzinie zawsze w niedziele były jajka. Teraz staram się je podawać w różnych formach.
Na przyszłość marzy mi się, pójść w niedziele rano i zabrać kurze jeszcze ciepłe jajo.
Dziś eksplozja smaków... jajo, papryczka chili (samodzielnie wyhodowana), domowy przecier z pomidorów (można go zastąpić sklepowym sokiem pomidorowym) i twardy, aromatyczny ser.

Składniki (moje kokilki do zapiekania są małe i pomieściły jedno jajko - ale proporcje składników zależą od Was):

  • jajka
  • papryczka chili
  • ser (np parmezan)
  • sól i pieprz
  • przecier pomidorowy
  • pomidor

Wykonanie:
Jajko wlewamy do kokilek. Obsypujemy solą, pieprzem i serem. Dokładamy pokrojoną (bez pestek) papryczkę. Zalewamy przecierem. Na wierzch kładziemy plaster pomidora.
Zapiekamy w 200 stopniach, aż jajo się zetnie (może być na twardo lub na miękko).





Smacznego :)

piątek, 8 lipca 2016

Pudding rabarbarowy

Gdzieś tam na końcu ogrodu, kryje się jeszcze jakiś w miarę fajny liść rabarbaru, więc nie ma co go oszczędzać. Za rok znów wyrośnie ładny i zdrowy. A teraz się cieszmy tym co wyrosło i wykorzystajmy to co dała natura.
Starszy syn uwielbia kwaśne rzeczy, więc ten pudding jest spełnieniem jego oczekiwań. Nawet połączenie tego ciasta, z wczorajszym bardzo słodkim budyniem, go tak nie cieszy jak samo ciasto.


Składniki :

  • 400 g pokrojonego w kawałeczki rabarbaru
  • 1/2 szklanki cukru + cukier do posypania rabarbaru (jej ilość zależy od Was - jak bardzo kwaśne ciasto lubicie)
  • 175 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka

Wykonanie:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Formę do ciasta wykładamy rabarbarem i posypujemy cukrem.
Masło ucieramy z cukrem, aż uzyskamy jasną, puszystą masę.
Dodajemy jaja i ucieramy dalej.
Następnie dodajemy po trochu mąki z proszkiem oraz mleka.
Po wymieszaniu, ciasto umieszczamy na rabarbarze.
Pieczemy w 175 stopniach przez około 40 minut - do suchego patyczaka.

Ja najbardziej lubię ten pudding w wersji brytyjskiej - zalany ciepłym budyniem :)


Smacznego :)

czwartek, 7 lipca 2016

Domowy budyń

Zawsze myślałam, że budyń z torebki jest szybszy. No i dziś się przekonałam, że wszystko jedno. Tylko, że ten domowy ma tak niepowtarzalny smak, że szkoda czasu na torebkowy.

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 3,5 łyżki cukru
  • 1/4 laski wanilii
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka


Wykonanie:
Wyskrobać ziarenka z wanilii i razem z masłem i cukrem ugotować 1,5 szklanki mleka.
Pozostałe mleko zmiksować z żółtkami i mąką.
Dodać do gotującego mleka i od razu zmniejszyć moc palnika.
Mieszać cały czas. Gdy zgęstnieje zestawić z ognia.

Na zdjęciu widnieje pudding z rabarbaru, na który przepis już jutro. Idealne połączenie.



Smacznego :)

środa, 6 lipca 2016

Placki jaglane

Są wakacje. Dzieci siedzą w domu, więc co rusz trzeba im serwować jakieś deserki, przekąski, drugie śniadania... A najlepiej, żeby były słodkie. Choć moim często wystarczy jak coś się posłodzi owocami :)

Składniki:

  • 250 g twarogu
  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej
  • 1 jajko
  • masło klarowane do smażenia
  • mąka


Wykonanie:
Twaróg rozgniatamy widelcem.
Dodajemy kaszę i jajko.
Mieszamy.
Bierzemy małą ilość do ręki, robimy kulkę, a potem placek.
Obtaczamy w mące i smażymy na patelni na złocisty kolor.
Najlepsze są na ciepło.


Smacznego :)

wtorek, 5 lipca 2016

Szybki jabłecznik

Szybka akcja.
Dzwonią, że jadą, że zaraz będą.
A w domu nawet pół kostki czekolady nie ma.
Ale za to jest paczka ciasta francuskiego.
Kładę je w formie do tarty, na to kroje z cienkie plasterki jabłka, układam dość ciasno i piekę jak na opakowaniu ciast kazali (mniej więcej w 200 stopniach przez 20 minut).
Po tym czasie domowy sok z wiśni (na przykład) podgrzewam z odrobiną żelatyny.
Wylewamy na jabłka i odkładamy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, bo puder na jabłkach bardzo szybko nam się rozpuści.
Uff zdążyłam :)



Smacznego :)

niedziela, 3 lipca 2016

Pseudo sernik

Wczorajszego dnia po obiedzie poczęstowałam męża tym deserem. Nie mówiłam mu co to, aż sam nie spytał, co to za sernik :)
Otóż to wcale nie sernik. Ale miło słyszeć, że tak smakuje.

Składniki:
  • 2 jaja
  • 3/4 szklanki maślanki
  • cukier
  • owoce sezonowe (u m nie porzeczki)


Wykonanie:
Jajka z maślanką i cukrem miksujemy delikatnie mikserem. Wlewamy do miseczek do zapiekania w piekarniku, dodajemy owoce i wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy aż masa wyrośnie (później opada) i będzie rumiana.
Dekorujemy i jemy :)



Smacznego:)

piątek, 1 lipca 2016

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków

Chciałam powrócić do tradycji uzupełniania wiadomości, ciekawymi nowinkami, bądź przekazywanie historii danej potrawy. Ale nic ciekawego nie znalazłam. Prawda jest jednak taka, że ile domów tyle sposobów przygotowywania placków i sposobów ich jedzenia.
Poznajcie nasze metody.

Składniki:

  • ziemniaki młode
  • mąka 
  • cebula
  • sól 
  • pieprz
  • masło klarowane do smażenia


Wykonanie:
Młode ziemniaki dokładnie myjemy ostrą gąbeczką i ścierami je razem z cebulą na tarce z dużym oczkiem (tak właśnie robi się to u nas - nie ma potrzeby ścierania ich an tak zwaną papkę).
Dodajemy mąkę - ile zabierze - masa nie może być "lejąca". Doprawiamy do smaku.
Smażymy je na rozgrzanym maśle, aż będą rumiane.

Jemy je z cukrem, świeżą cebulą, śmietana, żurawiną ze słoika....




Smacznego :)