niedziela, 9 lipca 2017

Chlebek bananowy

Ostatnio przy remoncie użyłam tłuczka do mięsa zamiast młotka do wbijania kołków drewnianych :)
Lenistwo.
Do tego ciasta zamiast miksera użyłam ... widelca :)


Składniki:

  • 3 mocno dojrzałe banany
  • 70 g roztopionego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • parę kropel ekstraktu wanilii
  • 1 łyżeczka sody
  • 1,5 łyżeczki mąki
  • garść rodzynek
  • garść płatków migdałowych
  • parę pokrojonych śliwek, moreli, fig suszonych

Wykonanie:
Banany rozgnieść widelcem. Dodać masło. Następnie cukier, jajko i wanilię. Na sam koniec mąkę i sodę. Wymieszać do połączenia składników.
Ciasto wkładamy do małej keksówki 10x20cm.
Pieczemy w 170 stopniach przez około godzinę - do suchego patyczka.




Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz