czwartek, 13 lipca 2017

Strucla serowa

Nie tylko na deser, ale i na drugie śniadanie i podwieczorek. Słodki ser z rodzynkami, lekkie, puszyste drożdżowe, umilą ciepłe, letnie chwile. Można ją spakować na piknik zamiast drożdżówki z serem.

Składniki na ciasto:

  • 125 ml mleka
  • 400 g mąki
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 110 g cukru
  • 80 g roztopionego masła
Masa serowa:
  • 600 g twarogu zmielonego dwukrotnie
  • 2 żółtka
  • garść rodzynek
  • 70 g cukru
Wykonanie:
Składniki na nadzienie mieszamy ze sobą dokładnie.
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier. Odstawić na 15 minut.
Do mąki dodajemy jajka i masło. Całość mieszamy z rozczynem z drożdży i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Po tym czasie - podsypując mąką - rozwałkowujemy ciasto na prostokąt. smarujemy serem i zawijamy jak roladę.
Całość włożyłam, do wyłożonej papierem do pieczenia, małej keksówki, by  się nie "rozlazło".
Pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz