środa, 19 lipca 2017

Kurczak w cebuli

Oryginalny przepis nazywa się PAPRYKARZ Z KURCZAKA. Ale szczerze mówią nie za bardzo wiem co ma z nim wspólnego. Dlatego zmieniłam go na bardziej adekwatny.
Kurczak wyszedł przepyszny. Miękki, delikatny. Cebula, w dużej ilości, dopełniła smak.

Składniki:

  • 9 udek z kurczaka
  • 7 dużych cebul
  • 3,5 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
  • 3,5 łyżeczki ostrej sproszkowanej papryki
  • sól
  • olej
  • 1 szklanka wody

Wykonanie:
Cebule siekamy w plastry i dusimy na oleju. Kurczaka zasypujemy przyprawami i odstawiamy na około 20 minut. Po tym czasie kurczaka układamy na patelni i przykrywamy cebulą. Smażymy około 10 minut a potem zalewamy wodą - jeśli potrzeba więcej niż w przepisie to dolewamy - najlepiej jeżeli macie resztkę rosołu - wydobędzie więcej smaku. Dusimy, aż kurczak będzie miękki.




Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz