poniedziałek, 17 lipca 2017

Drożdżówki z dżemem

Słodkiego w domu coś być musi. No nie ma bata.
Te bułeczki jedliśmy na ciepło, popijając mlekiem prosto od krowy.
Pycha.

Składniki:

  • 75 g roztopionego masła
  • 250 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 70 g cukru
  • 0,5 kg mąki
  • słoiczek wybranego przez was dżemu (u mnie z czerwonej porzeczki) 

Wykonanie:
Do ciepłego mleka wrzucamy drożdże i cukier. Zostawiamy na 5 minut. Po tym czasie wkładamy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Zostawiamy na około 2h, do wyrośnięcia.
Całość, podsypując w razie potrzeby mąką, rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Smarujemy dżemem i zwijamy jak roladę (jak ostatnio naszą struclę serową).
Kroimy na plastry (grubość według upodobań), układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 minut (ja lubię bledsze).




Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz