wtorek, 27 czerwca 2017

Ciasto czekoladowe na winie

Świetne jako tort, świetne jako ciasto, do tego szybkie i ekskluzywne.
W sytuacji awaryjnej - niezawodne.


Składniki:

  • 1,75 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 0,75 szklanki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka maślanki
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka wytrawnego wina

Wykonanie:
Wszystkie suche składniki umieszczamy w jednej misce, a mokre w drugiej. Jedno i drugie mieszamy łyżką. Następnie suche składniki wsypujemy do mokrych i mieszamy rózgą do połączenia.
Całość wlewamy do tortownicy (u mnie sylikonowa, ale jeżeli macie normalną, to wyłóżcie ją papierem do pieczenia) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut - do suchego patyczka.




Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz