piątek, 21 lipca 2017

Pulpety curry

Uwielbiam curry.
I sernik.
Ale dziś o curry.
Fajne, podzielne, ostre, extra sos zagęszczony mlekiem kokosowym. Serio bardzo udane danie.

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego (u mnie z indyka)
  • 0,5 l sosu pomidorowego
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • 0,5 łyżeczki płatków chili
  • 0,5 łyżeczki mielonego chili
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • posiekana natka z pietruszki
  • olej
  • 200 ml mleka kokosowego
Wykonanie:
Mięso ugniatamy z jajkami, solą i pieprzem. Tworzymy kulki. Podsmażamy na oleju.
Gdy mięso będzie gotowe, zalewamy je sosem wymieszanym ze wszystkimi przyprawami. 
Dusimy dalej mięso na wolnym ogniu, a na koniec mieszamy całość z mlekiem kokosowym i jeszcze z pół godziny dusimy.
Podajemy posypane natką.




Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz