środa, 26 lipca 2017

Sernik

No cóż...
Nie mogłam się oprzeć.
Sernik... to jest to.


Składniki:
  • 1 kg twarogu półtłustego, 2x zmielonego
  • 8 jajek
  • 1.25 szklanki cukru
  • 150 g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • garść rodzynek i skórka pomarańczowa do smaku

Wykonanie:
Dno małej tortownicy, wykładamy papierem do pieczenia.
Masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy same żółtka. Potem twaróg i obie mąki. Na końcu dodajemy rodzynki i skórkę.
Białka ubijamy na sztywną pianę i potem delikatnie łyżką mieszamy z masą serową.
Pieczemy około 60 minut w 170 stopniach. Wystudzić w piekarniku, a następnie wsadzić do lodówki.





Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz