poniedziałek, 10 lipca 2017

Drożdżowe sypane

Drożdżowe chyba w każdym domu ma swoje zaklepane, ciepłe miejsce. Zawsze smakuje. czy to z dżemem, czy z masłem, czy po prostu samo.
Moje dzieci wygrzebią z niego rodzynki i zaczną od kruszonki.
Czasem się zdarzy, że zostawiam ciasto na blacie, wracam... ciasto jest, tyle że kruszonka gdzieś zniknęła...


Składniki:
Kładziemy kolejno na dno miski:

  • 10 dkg rozkruszonych drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 roztrzepane jajka
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 3/4 szklanki mleka
  • 4 szklanki mąki

Zostawiamy na 3 godziny w ciepłym miejscu.

Kruszonka:
  • 1/2 kostki zimnego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
Całość zagniatamy do połączenia składników.

Po 3h ciasto wyrabiamy mikserem i wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Można teraz porozrzucać wybrane owoce (u mnie czarna porzeczka) i kruszonkę.
Pieczemy w 180 stopniach, aż ciasto będzie rumiane.




Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz