sobota, 22 lipca 2017

Bułeczki faszerowane kapustą kiszoną

Kiedy dzieci wyjeżdżają na wakacje, staram się zapełniać tą dziwną ciszę :) Z Mężem mamy wtedy chwilę przy kolacji, by na spokojnie porozmawiać, gdy nikt się nie bije i nie upomina o zainteresowanie:)
A propos kolacji...


Składniki na farsz:

  • 250 g kapusty kiszonej
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 duża cebula
  • pieprz
  • olej


Ponadto:
  • 2 bułki kajzerki

Wykonanie:
Ja lubię kiszona kapustę mocno kwaśną, dlatego gotowałam ją w jej własnym sosie. jeżeli ktoś lubi bardziej delikatną, polecam odcedzić ją, wycisnąć i zalać trochę wodą. Gotujemy ja z zielem angielskim i liśćmi przez około godzinę. W między czasie kroimy w plastry cebulę i podsmażamy na oleju. Następnie wrzucamy ją do kapusty i dokładnie mieszamy. Gdy całość będzie gotowa dorzucamy resztę przypraw.
Odkrawamy końcówkę bułki i wyjmujemy z niej wszystko co miękkie. Faszerujemy bułkę kapustą i wstawiamy na 5 minut do nagrzanego do 200 stopni.




Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz