sobota, 7 stycznia 2017

Sernik czekoladowy ze śliwkami

Nowy Rok, nowe przepisy, nowe smaki...
Mam nadzieję, że i w tym roku będziecie z nas zadowoleni i znajdziecie u nas kilka fajnych pomysłów.

Ten sernik udało się upiec razem z Agą. Spędziłyśmy super Sylwestra i popichciłyśmy trochę w kuchni, co mnie sprawia zawsze ogromną radość.

Sernik zyskał pozytywne oceny od gości i na pewno zagości na liście tych najsmaczniejszych.


Składniki na spód:
  • 150 g ciastek zbożowych
  • 30 g roztopionego masła
Składniki na masę:
  • 180 g śliwek kalifornijskich (zalanych 100 ml amaretto, podgrzanych i odstawionych na 1h, by wciągnęły alkohol)
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 120 ml śmietany kremówki 36%
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki



Wykonanie:
Ciasta miksujemy malakserem, dodajemy roztopione masło. Mieszamy razem, wysypujemy na dno tortownicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ubijamy np tłuczkiem do ziemniaków. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 10 minut.
Śmietanę kremówkę z czekoladą umieszczamy w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się rozpuści i mieszając połączymy oba składniki, odstawiamy je do przestygnięcia.
Pozostałe składniki miksujemy na gładką masę a na koniec dodajemy czekoladę.
Pokrojone na mniejsze kawałki śliwki mieszamy z całą masą.
Całość wylewamy na ciasteczkowy spód i pieczemy w 150 stopniach przez około godzinę lub chwilę dłużej.
Całość musi być ścięta.
Studzimy.
Wkładamy na noc do lodówki.







Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz