niedziela, 29 stycznia 2017

Rolada szpinakowa

I kto powiedział, że rolada szpinakowa musi być z łososiem?1 Ja się buntuję i robię po swojemu :)

Składniki:

  • paczka mrożonego ,rozdrobnionego szpinaku 400 g
  • 3 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczka soli
  • salami
  • opakowanie serka białego do smarowania
  • ser żółty w plastrach

Wykonanie:
Szpinak odmrozić i mocno odcisnąć, a następnie wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, solą, gałką i żółtkami. Białka ubić na pianę , a potem delikatnie wymieszać ze szpinakiem. 
Blachę (38x42) wykładamy papierem do pieczenia, a potem wylewamy na nią masę szpinakową. Wyrównujemy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
Po upieczeniu zostawiamy do wystygnięcia a potem delikatnie zdejmujemy z papieru.
Na cieście rozsmarowujemy serek, na nim układamy ser żółty a potem salami. Zawijać dość ciasno.
Roladę owinąć papierem na którym się piekła i schłodzić w lodówce przez minimum 2h.





Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz