poniedziałek, 23 stycznia 2017

Cumin lemon coleslaw

Coleslaw to niezmiernie popularna surówka na bazie białej kapusty.
W zależności od kraju w którym jest podawana i w zależności od upodobań ma różne dodatki.
U mnie jak to powiedział syn - wersja curry.



Składniki:

  • 0,5 szklanki majonezu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 główki białej kapusty
  • 2 duże marchewki
  • pęczek szczypiorku


Wykonanie:
Wszystkie składniki, oprócz marchewki, kapusty i szczypiorku mieszamy ze sobą, przygotowując sos. Szatkujemy kapustę - ja używam maszyny, bo nigdy nie wyjdzie mi tak cieniutko i tak szybko. Marchew ścieramy na dużym oczku, a szczypiorek siekamy.
Mieszamy wszystko ze sobą i schładzamy przez godzinę. Tuż przed podaniem przemieszać.




Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz