czwartek, 22 grudnia 2016

Okrąglutki makowiec

Lubię makowiec, więc po tym się fajerwerków nie  spodziewałam. A tu taka pyszna niespodzianka.
Serio. Nawet zwykły makowiec umie zaskoczyć. No 1 na liście makowców.



Składniki:
  • 2 duże jajka
  • 200 g cukru
  • 20 g roztopionego masła
  • 150 g suchego, zmielonego maku
  • 80 g mąki pszennej
  • garść płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 190 g kwaśnej śmietany
  • skórka otarta z umytej pomarańczy
  • kandyzowana skórka z pomarańczy do 100 g


Wykonanie:
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Wlewamy masło. 
Dodajemy mak, mąkę, proszek do pieczenia, migdały, śmietanę, otartą skórkę i kandyzowaną skórkę. Delikatnie miksujemy do połączenia składników.
Przelewamy do tortownicy (25cm), pieczemy w 160 stopniach przez 40 minut - do suchego patyczka.
Ciasto ozdobiłam lukrem (2 białka i pudru ile zabierze - aż będzie na tyle gęste by nie spłynęło całe - to co zostało użyłam m in do ozdobienia pierniczków) i kandyzowaną skórką z pomarańczy.






Smacznego :)

2 komentarze: