środa, 18 stycznia 2017

Buchty z powidłami

Buchty to słodkie bułeczki z ciasta drożdżowego, połączone ze sobą bokami.
Fajna alternatywa dla drożdżówki. Ciasto robi się dość szybko i nie wymaga głębokiej filozofii - czego jak wiecie staram się w kuchni unikać.


Składniki:

  • 250 ml mleko
  • 70 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 500 g mąki
  • 60 g masła
  • szczypta soli
  • dżem/powidła

Wykonanie:
Mleko delikatnie podgrzewamy i dodajemy do niego 1 łyżkę cukru, drożdże i 3 czubate łyżki mąki.
Odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut.
Pozostałą mąkę wsypać do miski razem z pozostałym cukrem i solą.
Dodać jajko oraz miękkie masło. wymieszać i dodać zaczyn.
Ciasto wyrabiałam mikserem z końcówką haka - przez około 3 minuty.
Z ciasta formujemy około 12 małych kulek.
Każdą kulkę rozgniatamy, nakładamy nadzienie (u mnie domowy dżem brzoskwiniowy) i zalepiamy formując kulę.
Kule układamy na brytfannie posmarowanej masłem.
Przykrywamy całość i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Piec 25 minut w 220 stopniach.
Pozostawić do wystygnięcia w piekarniku.





Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Smak dzieciństwa! Wyglądają pięknie :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń