środa, 25 stycznia 2017

Szakszuka

Jestem zachwycona tym co w dosłownym tłumaczeniu znaczy SHAKSHOUKA - wielki bałagan. I chyba tak jest i może właśnie dlatego sprawie wrażenie dania dość wykwintnego, a jej niezwykle bogaty, bo arabski smak, jest tym co w  moim domu zawsze.

Składniki (ich ilość zależy od pojemności waszego brzucha):

  • cebula
  • czosnek 
  • pomidory albo przecier pomidorowy (domowy)
  • papryka
  • jajka
  • natka pietruszki
  • kawałek kapusty włoskiej
  • oliwa, sól, pieprz, kumin, papryka mielona wędzona

Wykonanie:
Cebulę siekamy i podsmażamy.
Dodajemy pokrojony czosnek i paprykę i kapustę.
Na koniec zalewamy wszystko przecierem pomidorowym i dodajemy przyprawy.
Smażymy aż lekko zgęstnieje.
Siekamy natkę i mieszamy z całością.
Zmniejszamy gaz i rozbić na wierch wybraną ilość jajek.
Pozostawiamy na ogniu, aż jajko się zetnie.
Całość podajemy od razu.



Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Kocham takiego rodzaju potrawy. Coś z niczego. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń