piątek, 27 stycznia 2017

Smażone tofu z warzywami i prażonym sezamem

Nigdy nie jadłam tofu, czyli twarożku z mleka sojowego. Czekał w lodówce na odpowiedni moment, na moment kiedy znajdę jakąś inspirację.
Inspiracja znalazła się najprostsza z możliwych.
Jak ktoś nie jadł nigdy tofu to polecam ten sposób. Jeśli komuś się wydaje, że jest on bez smaku, to serio w połączeniu ze smażonymi warzywami i bukietem suszonych ziół, wypada całkiem całkiem.

Składniki (na 2 osoby):

  • opakowanie tofu
  • olej kokosowy
  • mieszanka warzyw (albo mrożonych albo świeżych) 
  • zioła (oregano, bazylia, majeranek, sól, pieprz...)


Wykonanie:
Prostokąt tofu przekrawamy wzdłuż i wszerz, tak by powstały 4 kawałki. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy i wrzucamy na nie tofu.
Na drugiej patelni, też na oleju kokosowym, podsmażamy wybrane przez nas warzywa.
W małym rondelku uprażyć sezam.
Całość ładnie ułożyć na talerzu i rozsmakować się w tofu :)

Tofu nie wchłania oleju z patelni!!




Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz