wtorek, 31 stycznia 2017

Scones z rodzynkami, marcepanem i migdałami

Niby ciasteczko, ale jednak nie tak słodkie :) Więc chyba można się skusić?
Pycha, lekkie, delikatne, ale smak wyrazisty...
Najlepsze z kawą, jeszcze gorące...



Składniki (na 8 sztuk):

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100  g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • garść płatków migdałowych
  • 80 g startego marcepanu
  • garść rodzynek wcześniej namoczonych

Wykonanie:
Wszystkie składniki, oprócz rodzynek i marcepanu, szybko ze sobą zagniatamy. Resztę dodajemy gdy ciasto już jest mniej więcej ze sobą połączone.
Gdy wszystkie składniki są ze sobą idealnie połączone, tworzymy kulę i rozwałkowujemy ją, by powstało koło, na około 1 cm grube.
Kroimy koło jak pizze, na 8 części.
Scones układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut.




Smacznego:)

1 komentarz: