niedziela, 15 stycznia 2017

Polska wariacja skandynawskiego ciasta

Po co sięgamy kiedy nam smutno, źle, kiedy coś nam nie idzie?
Odpowiedź jest banalnie prosta.
Po czekoladę i ...po telefon.
No bo co nam po jedzeniu tej czekolady w samotności :)


Składniki:

  • 80 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 tabliczka mlecznej CZEKOLADY
  • 110 g mąki
  • 3 łyżki stołowe amaretto
  • 2 łyżki stołowe mleka
  • 1 jajko

Wykonanie:
Masło rozpuszczamy, delikatnie studzimy a potem miksujemy z cukrem.
Czekoladę z mlekiem rozpuszczamy w garnuszku  na maleńkim ogniu.
Te i pozostałe składniki miksujemy razem do uzyskania jednolitej masy.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Ciasto przelewamy do keksówki i pieczemy przez 20 minut a potem kolejne 10 w temperaturze zmniejszonej do 140 stopni.

Ilość składników można podwoić, by uzyskać wyższe ciasto w naszej keksówce.

Ciasto po upieczeniu jest w środku lepkie - ma konsystencję krówki :)





Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz