środa, 7 listopada 2018

Chleb dyniowy

Nie będę ukrywać, ze trzeba zrobić coś z tą dynią, która rosła całe lato. Ale to urok tej pory roku. Kiedy nam już się przeje, przeczekamy te parę miesięcy i znów za dynią zatęsknimy.\
Poza tym ja uwielbiam chleb, jego zapach, smak i to, ze chrupie.

Składniki:

  • 150 g puree z dyni (przepis bez przypraw tu)
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 450 g mąki pszennej (można pomieszać 500 z 1050)
  • 220 g wody
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 15 g drożdży świeżych 
Wykonanie:
Drożdże rozrabiany z woda cukrem i solą. Dynię mieszamy z jogurtem. Wszystko umieszczamy w misie miksera i "hakiem" wyrabiamy. Odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. 
Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie, na koniec formujemy bochenek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta nacinamy ostrym nożem.
Pieczemy w 200 stopniach (spryskaj piekarnik wodą), przez około 45 minut lub do uzyskania odpowiedniego koloru. Studzimy na kratce.





Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz