Poza tym ja uwielbiam chleb, jego zapach, smak i to, ze chrupie.
Składniki:
- 150 g puree z dyni (przepis bez przypraw tu)
- 100 g jogurtu naturalnego
- 450 g mąki pszennej (można pomieszać 500 z 1050)
- 220 g wody
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 15 g drożdży świeżych
Wykonanie:
Drożdże rozrabiany z woda cukrem i solą. Dynię mieszamy z jogurtem. Wszystko umieszczamy w misie miksera i "hakiem" wyrabiamy. Odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie, na koniec formujemy bochenek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta nacinamy ostrym nożem.
Pieczemy w 200 stopniach (spryskaj piekarnik wodą), przez około 45 minut lub do uzyskania odpowiedniego koloru. Studzimy na kratce.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz