wtorek, 13 listopada 2018

Zapiekane naleśniki z farszem mięsno-warzywnym

Lubie sycące, nieskomplikowane dania, a naleśniki zawsze każdemu pasują.

Składniki:
Ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • łyżeczka oleju
  • maki ile zabierze
Farsz:
  • 500 g mięsa mielonego (jakie chcecie)
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka oleju
  • 2 marchewki (ja użyłam przygotowanych jesienią mrożonek z włoszczyzny)
  • 3 żabki czosnku
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • 500 g przecieru pomidorowego/pomidorów z puszki
  • ser żółty do ozdoby
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą tak, by powstała gładka masa. Co oznacza, że mąki dajemy ile zabierze? Ciasto nie może być mocno lejące, ani zbyt gęste. Musi ładnie się nam na patelni rozlewać.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni aż się zeszkli. Następnie dodajemy mięso i smażymy.
Gdy mięso jest  podsmażone czas na czosnek i warzywa. Smażymy pod przykryciem na małym ogniu.
Na sam koniec dodajemy przecier i przyprawy i dusimy jeszcze chwilę.
Na środek naleśnika nakładamy 2 łyżki farszu i zawijamy z każdej strony tworząc coś na kształt koperty.
Przekładamy ja "zamknięciem" w dół na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wierzch ozdabiamy serem żółtym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut.





Smacznego:)

1 komentarz: