sobota, 4 lutego 2017

Kurczak na kapuście kiszonej

W kuchni staram się odkrywać nowe smaki. Grzebię w przepisach i staram się dogadzać sobie i rodzinie, by nie było nudno, by kubki smakowe pracowały i szalały z radości. Odkrycie, że kapustę kiszoną można upiec i jest ona jeszcze lepsza, jest teraz w domu nr 1.


Składniki:
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • udka kurze (u mnie była część tradycyjnych "pałeczek: i część udek bez kości)
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • łyżeczka tłuszczu kokosowego


Wykonanie:
Kurczaka marynujemy przez minimum godzinę w ziołach i przyprawach. Patelnie (albo naczynie żaroodporne) smarujemy tłuszczem. Układamy na całej patelnie kapustę kiszoną a na niej kurczaka.
całość nakrywamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 45 minut a następnie odgrywamy kurczaka i przyrumieniamy przez około 15 minut skórkę.




Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Jestem ciekawa jak smakuje. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. powiem szczerze ze ta kapusta zaskakuje smakiem i swietnie sie komponuje

    OdpowiedzUsuń