piątek, 24 lutego 2017

Pączki wiedeńskie

Cały rok czekamy, by bezkarnie najeść się w tłusty czwartek, nieograniczonej ilości pączków. Jest ich tyle gatunków i tyle różnych nadzień do nich, ze nie ma się co ograniczać. Tego dnia ponoć kalorie się nie wchłaniają :)


Składniki:

  • 1 szklanka
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • olej do smażenia


Wykonanie:
Masło gotujemy razem z wodą i szczyptą soli. Następnie na raz wrzucamy całą mąkę i zmniejszamy ogień. Cały czas mieszamy, aż będzie gładkie i gęste. Zdejmujemy do przestudzenia.
Wbijamy jajka i miksujemy do połączenia.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy "kółka" na papier do pieczenia.
Papier przecinamy tak by każdy pączek był oddzielnie.
W rondlu rozgrzewamy olej i na gorący wrzucamy pączki na papierze, papierem do góry (po minucie odlepiamy papier- schodzi z łatwością).
Smażymy po 5 minut z każdej strony.




Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz