niedziela, 26 lutego 2017

Chleb z różnościami

Szybki chleb. Taki awaryjny jak się okazuje, że w zamrażalce nie ma ani kromki zapasowej.
Smaczny z dużą ilością ziarna, które lubicie lub macie pod ręką.


Składniki:

  • pół paczki drożdży
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki miodu
  • pól łyżeczki soli
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • garść ziarna słonecznika
  • garść pestek dyni
  • garść płatków migdałowych

Może też być siemię lniane, sezam, mak...


Wykonanie:
Miód i drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać resztę składników i zostawić do wyrośnięcia na minimum pół godziny.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni, spryskanego wodą piekarnika. Pieczemy przez około 40 minut.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz