poniedziałek, 20 lutego 2017

Babka cytrynowa

Niesłychanie udany przepis. Babka jest miękka, sprężynująca, wilgotna, a zapach cytryn sprawia - zwłaszcza w te pochmurne dni - że czujemy słońce i zbliżającą się wiosnę.


Składniki:

  • 250 g margaryny
  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z wyciśniętej cytryny i skórka z niej otarta

Wykonanie:
Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem, a następnie dodajemy 2 gatunki mąki i proszek do pieczenia, skórkę oraz sok.
Oddzielnie ubijamy białka, a potem delikatnie mieszamy całość ze sobą.
Przekładamy do formy (u mnie sylikonowa, więc nie wymaga smarowania masłem) i pieczemy około 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 200 stopni.




Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz