niedziela, 12 lutego 2017

Sernik marchewkowy na zimno

Idąc myślą, że ciasto marchewkowe jest najszybciej znikającym ciastem w naszym domu, poszłam z tą myślą do kuchni i wyczarowałam sernik marchewkowy. Do tego zkarmelizowałam marchew na miodzie i powiem Wam szczerze.... pycha.


Składniki:

  • 150 g herbatników zbożowych
  • galaretka cytrynowa lub pomarańczowa
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 250 g zmielonego twarogu
  • 150 g cukru pudru
  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 2 łyżki miodu
  • 250 ml wody
  • 3/4 łyżeczki cynamonu


Wykonanie:
Ciastka miksujemy na sypką masę i wsypujemy je na dno szklanego, w których będzie sernik - stanowią one jego spód. Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody i zostawiamy do ostygnięcia. Jedną z marchewek ścieramy na małym oczku, łączymy ją z serem i pudrem. Doprawiamy cynamonem. Mleko skondensowane ubijamy mikserem na puszystą masę i łączymy z masą serową. Na koniec dolewamy do wszystkiego galaretkę. 
Całość wlewamy powoli do naszych szklaneczek i wstawiamy do lodówki, by zastygło.
Karmelizowana marchewka - naszą drugą marchew ścieramy na paski obieraczką do warzyw. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki miodu i wkładamy nasze pomarańczowe warzywko. Karmelizujemy około 5 minut.






Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz