czwartek, 28 stycznia 2016

Piegusek inaczej

Pamiętacie PIEGUSKA ? to jego nowa wersja z sezamem. Bardzo przypadło mi do gustu, bo specyficzny smak i zapach sezamu jest mocno wyczuwalny i dzięki temu ciasto nabiera nowego wymiaru.

Składniki:
  • po szklance mąki, cukru 
  • po pół szkalnki suchego maku i sezamu
  • 0,5 kostki rozpuszczonego masła roślinnego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka białek
  • 15dkg bakalii (orzechy, rodzynki, śliwki, morele, daktyle)- pokrojonych
Wykonanie:
Wymieszać mąkę, mak, sezam, proszek do pieczenia i cukier. Białka ubić na sztywną pianę. Do ubitych białek dodawać suche składniki, stopione ale przestudzone masło oraz bakalie. Wymieszać.
Ciasto przełożyć do "keksówki". Piec 40 min (do suchego patyczka) w temperaturze 190 stopni.
Ciasto można udekorować lukrem, orzechami, ...




Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz