czwartek, 7 stycznia 2016

Czekoladowa owsianka

Ania prezentuje tu bardziej wykwintne dania, ja będę trzymać się mojego planu na Nowy Rok - jemy zdrowo i wiemy, co jemy,  a styczeń bez cukru (bez słodyczy!).
Proponuję Wam dziś trochę odmienioną wersję owsianki. Smak przypomina mi owsiane czekoladowe  ciasteczka, które robiła kiedyś moja Mama. Oczywiście, nie była to wersja zdrowych ciasteczek, ale smak pozostał.
Owsianka to super pomysł na śniadanie, u mnie pojawia się częściej niż kanapki, a tym bardziej, że można tu naprawdę baaardzo improwizować! Tu możecie puścić wodze fantazji.

Składniki (dla 1 osoby)

  • 3 łyżki płatków owsianych górskich (najlepsza wersja!)
  • 1 łyżka otrąb orkiszowych (mogą być inne)
  • 1 szklanka mleka
  • łyżka gorzkiego kakao
  • banan
Przygotowanie:
Płatki, otręby, kakao wsypujemy do rondelka, zalewamy mlekiem. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Po zagotowaniu odstawiamy owsiankę z ognia na kilka minut, W tym czasie płatki dobrze nam napęcznieją. 
Jeśli uważacie, że będzie to dla Was niewystarczająco słodkie, wymieszajcie wszystko z rozgniecionym bananem. U mnie banan pojawił się tylko do dekoracji. 


4 komentarze:

  1. Uwielbiam owsianki a twoja zapowiada się pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam owsianki a twoja zapowiada się pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosto, zdrowo i smacznie :)
    http://iwonka-bloguje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń