Składniki :
- 300 g mięsa mielonego (wołowego, drobiowego...)
 - pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (pamiętajcie, ze wstępnie trzeba ją namoczyć i potem tą wodę wylać, by pozbyć się goryczy)
 - posiekana natka pietruszki
 - 3 ząbki czosnku
 - sól, pieprz
 - mielona ostra papryka lub kawałeczek świeżej papryczki chilli
 - garść ugotowanej soczewicy (od Was zależy jaka)
 - 1 jajko
 - sos pomidorowy (u mnie domowy-możecie po prostu dodać koncentrat lub pomidory z puszki)
 
Wykonanie:
Jeżeli soczewicę i kaszę macie ugotowane, to wszystkie składniki mieszamy razem i wyrabiamy parę minut, by dobrze się skleiły.
Z powstałej masy ulepić małe kuleczki i usmażyć je na "suchej" patelni (bez dodatku oleju/oliwy-oczywiście jeżeli jest to patelnia teflonowa).
Wszystko zalewamy sosem pomidorowym i dusimy około 15 minut.
U mnie Syn poprosił o podanie ich z pęczakiem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz