poniedziałek, 9 grudnia 2013

Piegusek

Wydaje mi się, że czas zacząć przygotowania do Świąt. Jeszcze parę dni i "Last Christmas" Wham, będzie wypełniał każde pomieszczenie minimum raz na godzinę :) Kocham ten magiczny czas... i magię pachnącej kuchni.
Piegusek to ciasto, które  możecie zrobić nawet godzinę przed Wigilia...jest tak proste i szybkie i bezawaryjne:)

Składniki:
  • po szklance mąki, cukru i suchego maku
  • 0,5 kostki rozpuszczonego masła roślinnego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka białek
  • 15dkg bakalii (orzechy, rodzynki, śliwki, morele, daktyle)- pokrojonych
Wykonanie:
Wymieszać mąkę, mak, proszek do pieczenia i cukier. Białka ubić na sztywną pianę. Do ubitych białek dodawać suche składniki, stopione ale przestudzone masło oraz bakalie. Wymieszać.
Ciasto przełożyć do "keksówki". Piec 40 min (do suchego patyczka) w temperaturze 190 stopni.
Ciasto można udekorować lukrem, orzechami, ...


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz