niedziela, 3 stycznia 2016

Zdrowe batoniki owsiane

Postanowiłam się z Wami podzielić najprostszym przepisem na batoniki. Bez żadnych niezdrowych składników, żadnego syropu glukozowo-fruktozowego, cukru, tłuszczu itd. To super pomysł na moment, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Będzie też dobrym rozwiązaniem na przekąskę do pracy czy szkoły. Może być przechowywany w pudełku, więc nie tylko na jeden dzień. 'Istnieje też możliwość dobrania dowolnych składników, pozostawiam to Waszej wyobraźni...



Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżka miodu
  • 1 dojrzały rozgnieciony banan
  • łyżka żurawiny suszonej
  • łyżka orzechów włoskich (pokrojonych)
  • łyżka wiórków kokosowych
Możecie dodać inne składniki np. migdały, rodzynki, słonecznik, dynię itd.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia ( u mnie keksówka) wykładamy papierem do pieczenia.Nasze "ciasto" wkładamy do blaszki i delikatnie ubijamy, tak, aby przylegało do blaszki. Jeśli zrobimy to dokładnie, batoniki będą sztywne i ładnie się będą kroić.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i wstawiamy blaszkę na jakieś 15-20 minut, aż ciasto będzie miało złotawy kolor.  I gotowe. Gdy przestygnie, kroimy na paski. 



1 komentarz: