poniedziałek, 12 stycznia 2015

Kutia

Tradycyjna potrawa dawnej kuchni kresowej.
Nie mowy żeby jej u mnie zabrakło. Uwielbiam jej strukturę, kleisty pęczak, a no i mak ponoć zapewni nam szczęście przez cały rok.

Składniki:
  • 1 szklanka pęczaku
  • 2 szklank suchego maku
  • 1 szkalnka cukru
  • miód
  • orzechy włoskie
  • rodzynki


Wykonanie:

Mak i pęczak należy zamoczyć i zostawić na noc.
Peczak rano odcedzamy, zalewamy dwoma szklankami wrzątku i gotujemy przez 20 minut. Następnie zawijamy w koc i zostawiamy na kilka godziny.
Mak również odcedzamy i mielimy dwa razy w maszynce. Do drugiego mielenia dodajemy szklankę cukru.
Pęczak i mak mieszamy ze sobą dodając (według uznania)orzechy, miód i namoczone wcześniej rodzynki.

Oczywiście jeżeli macie mało czasu to możecie użyć gotowej masy makowej z puszki, ale przestrzegam Was przed "niechcianymi" składnikami jak koncerwanty i sztuczne dosładacze.


Smacznego :)

1 komentarz: