Nie mowy żeby jej u mnie zabrakło. Uwielbiam jej strukturę, kleisty pęczak, a no i mak ponoć zapewni nam szczęście przez cały rok.
Składniki:
- 1 szklanka pęczaku
- 2 szklank suchego maku
- 1 szkalnka cukru
- miód
- orzechy włoskie
- rodzynki
Wykonanie:
Mak i pęczak należy zamoczyć i zostawić na noc.
Peczak rano odcedzamy, zalewamy dwoma szklankami wrzątku i gotujemy przez 20 minut. Następnie zawijamy w koc i zostawiamy na kilka godziny.
Mak również odcedzamy i mielimy dwa razy w maszynce. Do drugiego mielenia dodajemy szklankę cukru.
Pęczak i mak mieszamy ze sobą dodając (według uznania)orzechy, miód i namoczone wcześniej rodzynki.
Oczywiście jeżeli macie mało czasu to możecie użyć gotowej masy makowej z puszki, ale przestrzegam Was przed "niechcianymi" składnikami jak koncerwanty i sztuczne dosładacze.
Smacznego :)
kutię mogłabym jeść cały rok! :)
OdpowiedzUsuń