Bagietka zwana jest inaczej bułką paryska albo francuską. Jest uważana za symbol Francji. Cóż Francję kojarzę z serem a bagietkę ... z Łodzią i z ulicą Piotrkowską :)
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 50g świeżych drożdży
- 250ml ciepłego mleka
- 100ml wody
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego/oliwy z oliwek
Wykonanie:
Mleko lekko podgrzewamy.
Dodajemy do niego drożdże, cukier, sól, olej i wodę. Ucieramy do rozpuszcenia.
Zaczyn wlewamy do miski z mąką i wyrabiamy na gładką masę. Można użyć też robota z hakiem.
Ciasto zostawiamy przykryte ściereczką, aż podwoi swoją masę.
Blat wysypujemy mąką i formujemy wałek, który dzielimy na tyle części ile bagietek chcemy wykonać.
Każdy wałek-bagietkę zwijamy spiralnie, układmay na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy mąką.
Odstawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Pieczemy około 20 minut w 230 stopniach.
Do piekarnika należy włożyć również żaroodporną miseczkę z wodą - zapewni ona chrupiacą skórkę.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz