środa, 28 stycznia 2015

Bagietki

Kolejny przepis na pyszny, pachnący, domowy wypiek. Smak najprawdziwszej bagietki - nie takiej nadmuchanej, szybko wysychającej.
Bagietka zwana jest inaczej bułką paryska albo francuską. Jest uważana za symbol Francji. Cóż Francję kojarzę z serem a bagietkę ... z Łodzią i z ulicą Piotrkowską :)



Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 50g świeżych drożdży
  • 250ml ciepłego mleka
  • 100ml wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego/oliwy z oliwek


Wykonanie:

Mleko lekko podgrzewamy. 
Dodajemy do niego drożdże, cukier, sól, olej i wodę. Ucieramy do rozpuszcenia.
Zaczyn wlewamy do miski z mąką i wyrabiamy na gładką masę. Można użyć też robota z hakiem.
Ciasto zostawiamy przykryte ściereczką, aż podwoi swoją masę.
Blat wysypujemy mąką i formujemy wałek, który dzielimy na tyle części ile bagietek chcemy wykonać. 
Każdy wałek-bagietkę zwijamy spiralnie, układmay na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy mąką.
Odstawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Pieczemy około 20 minut w 230 stopniach.
Do piekarnika należy włożyć również żaroodporną miseczkę z wodą - zapewni ona chrupiacą skórkę.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz