czwartek, 22 stycznia 2015

Szarlotka w pergaminie

Zapraszam Was na ten interesujący deser, który razem z mężem, w podobnej wersji udało nam się spróbować w OFF PIOTRKOWSKA w restobarze MitMi. Tam jedliśmy ją z serem kozim.



Składniki:

  • ciasto francuskie (kupne)
  • 3 duże jabłka
  • rum
  • masło
  • cukier
  • ser kozi/mascarpone


Wykonanie:

Łyżeczkę masła roztapiamy na patelni. Cukier (ilość zależy od Was) karmelizujemy na maśle.
Na patelnie kładziemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Po podsmażeniu całość podlewamy rumem. Dusimy do momentu kiedy jabłka będą miękkie (zależy to od gatunku jabłka).
W między czasie w cieście francuskim wykrawamy kółka i zgodnie z instrukcją pieczemy je w piekarniku.

Tuż przed podaniem na pergaminie układamy upieczone ciasto francuskie. Można je lekko pognieść,by jabłka układały sie na nim bardziej efektownie.
Kładziemy dowolną ilość jabłek i łyżeczkę serka mascarpone bądź drobne kawałki sera koziego.
Zamykamy całość w pergaminie i wkładamy na kilka minut do rozgrzanego piekarnika.

Super smakuje podane z lodami waniliowymi, które po odwinięciu pergaminu można położyć na gorące jabłka.



Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz