środa, 14 stycznia 2015

Hummus

O tym, że kuchnia Bliskiego Wschodu jest mi bliska, chyba już wiecie.
Z hummusem spotkałam się wielelat temu, ale  niestety nei przypadliśmy sobie wtedy do gustu.
Teraz zaiskrzyło :)

Składniki:

  • pół szklanki suchej ciecierzycy
  • sok z połowy cytryny
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki pasty tahini (dostępna w sieci Tesco albo w Kuchni Świat)
  • sól
  • 1/4 łyżeczki kminku mielonego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego



Wykonanie:

Ciecierzycę, w dużej ilości wody, należy na noc zamoczyć.
Nastepnego dnia gotujemy ją do miękkości.
Do blendera wrzucamy ugotowaną, odcedzoną ciecierzycę i inne składniki. Miksujemy na gładką masę - jeżeli uważacie, że jest ona za gęsta - dolewamy wody, w której gotowaliśmy ciecierzycę.

Gotowe :)


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz