czwartek, 29 stycznia 2015

Drożdżówki z dżemem

Moi Synowie zawsze po powrocie z przedszkola są głodni. Mimo że zabieram ich tuż po podwieczorku :)
W lodówce nic specjalnego.
W kredensie tylko czekolada.
Rzucam hasło: drożdżówki :)
Oni mają wybrać tylko nadzienie.
Pada na konfiturę truskawkową z miętą (dostępne na naszym blogu).


Składniki:

  • 75g margaryny/masła
  • 250ml mleka
  • 25g drożdży
  • szczypta soli
  • 70g cukru
  • 500g mąki
  • dżem
Wykonanie:

Masło roztopić. Do lekko ciepłego mleka dodać drożdże, sól i trochę cukru oraz mąki. Odstawić na 5 minut.
Połączyć wszystkie składniki i wyrobić na głakie ciasto. Zostawić na godzinę do podwojenia objętości.
Po tym czasie rozwałkować na cienki placek. Posmarować nadzieniem i zwinąć jak roladę. Pokroić na kawałki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i znów odczekać z 10 minut aż lekko podrosną.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 10 minut aż będą rumiane.


Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Mmm, któż by się oparł takim pysznościom...? :)

    OdpowiedzUsuń