wtorek, 7 października 2014

Drożdżowe bułeczki

Te pyszne bułeczki tradycyjnie piecze się w Anglii na Wielkanoc. Są jednak tak pyszne i pachnące, że chcę się nimi delektować TERAZ.


Składniki:

  • 500 g mąki
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 25 g świeżych drożdży
  • 175 ml ciepłego mleka
  • duże jajko
  • 75 g rodzynek
  • 25 g posiekanej skórki pomarańczowej
Wykonanie:

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę, sól, przyprawy i cukier wsyp do miski. Rozetrzyj w palcach z masłem.
Wymieszaj drożdże z odrobiną mleka i pozostaw do spienienia. Wlej drożdże do sypkich składników. Dodaj jajko, rodzynki, skórkę pomarańczy i resztę mleka.
Przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj aż stanie się elastyczne. Umieść w misce, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia.
Zagnieć, uformuj bułeczki i ułóż je na blasze. Przykryj i zostaw na pół godziny. W tym czasie podgrzej piekarnik do 200 stopni.
Piecz przez 20 minut, aż dobrze wyrosną i będą złotobrązowe.




Smacznego :)


2 komentarze: