niedziela, 22 lipca 2018

Sałatka z makaronowym ryżem i sosem chimicurri

Sałatki nie są moją mocną strona. Przyznaję się bez bicia. Ale ta zagości u nas na długo. Może to kwestia sosu chimichurri. Cudownie oblepia smakiem wszystko co znajduje się w misce.

Doskonała do innych dań, ale także jako danie samodzielne.


Składniki na sos:

  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 0,25 szklanki octu winnego
  • 0,5 szklanki posiekanej  natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • szczypta płatków chilli
Składniki na sałatkę:
  • 0,75 szklanki makaronu ORZO (czyli takiego, który wygląda jak ryż)
  • 1 mała cukinia
  • sól i pieprz
  • pomidorki koktajlowe (kto ile lubi)
Wszystkie składniki na sos umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładką masę.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją, a następnie go studzimy.
Cukinie obieramy, wyjmujemy pestki, kroimy na cienkie plasterki i podsmażamy na małej ilości oliwy.
Pomidorki kroimy na pół.

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy i zalewamy sosem. Znów dokładnie mieszamy i ... zajadamy.
No dobra, wkładamy do lodówki. Schłodzona smakuje lepiej.






Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz