środa, 11 lipca 2018

Krokiety z kapustą i z grzybami

Bardzo lubię krokiety do barszczu czerwonego, ale nie mam nic przeciwko jeśli występują solo.
Trochę zabawy przy tym jest, ale zadowolenie mojej rodziny, jej uśmiech na twarzy i pełny brzuszek, są tego warte.


Składniki:
Ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • łyżeczka oleju
  • maki ile zabierze
Farsz:
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 400 g pieczarek
  • łyżka masła
  • 1 cebula
Ponad to:
  • jajko
  • bułka tarta
  • masło 

Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą tak, by powstała gładka masa. Co oznacza, że mąki dajemy ile zabierze? Ciasto nie może być mocno lejące, ani zbyt gęste. Musi ładnie się nam na patelni rozlewać.
Pieczarki ścieramy na grubym oczku tarki i podsmażamy na maśle razem z pokrojoną w kostkę cebulą. W tym samym czasie, kapustę kiszoną gotujemy w garnku w jej własnym sosie - możemy dodać do smaku liść laurowy, pieprz, ziele angielskie - należy je wyjąć przed nałożeniem do naleśników.
Kapustę i pieczarki łączymy ze sobą i dusimy przez około godzinę. sprawdzamy czy nie brakuje wody, by się nie przypaliło.
Najlepiej robić to dzień wcześniej - wtedy składniki dobrze się "przegryzą".
Na każdy naleśnik wkładamy farsz, potem zawijamy (ja robię zakładkę od góry i od dołu a następnie całość zawijam - wtedy nic nie wypływa).
Całość maczamy w rozbełtanym jajku, obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy z obu stron na maśle.



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz