wtorek, 27 marca 2018

Sheperd's pie

Koncepcja tego dania jest prosta - jest to połączenie dowolnie wybranych warzyw i mięsa pod pierzynką z ziemniaków - zapieczone w piekarniku.
A więc do dzieła.
Spójrzcie na moją wariacje.


Składniki:

  • 0,5 szklanki ugotowanej soczewicy
  • 1 paczka włoszczyzny w paski
  • 0,5 kg łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę
  • 1 cebula w plastrach
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego

Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy. Po ugotowaniu odcedzamy je i miażdżymy na gładkie puree.
Warzywa podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso i smażymy przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy soczewicę i zalewamy bulionem. Doprawiamy i dusimy, aż bulion wyparuje. Do całości dodajemy koncentrat wymieszany z mąką. Dokładnie mieszamy i wygładzamy.
Ja swoje danie od razu robiłam na żeliwnej patelni, którą będę mogła włożyć bezpośrednio do piekarnika.
Ziemniakami układamy na mięsno - warzywnej mieszance, wygładzając je.
Patelnię wkładamy do piekarnika i zapiekamy, aż ziemniaki będą się rumienić.





Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz